Karkaistut lasit

Karkaistulasi

Karkaistu turvalasi kestävyys iskuja, taivutusta ja lämmönvaihteluja monikertaisesti tavalliseen lasiin verrattuna. Karkaistut turvalasit vaativat hajotakseen voimakkaan terävän piikkimäisen iskun ja rikkoutuessaan ne murenevat muruiksi jotka eivät aiheuta viiltohaavoja.

Karkaistujen turvalasien riittävä karkaisuaste saavutetaan kuumentamalla lasi lähelle sulamispistettä (600 C) jolloin siitä katoavat jännitykset ja sitten jäähdyttämällä  pinta nopeasti. Lasin pinta muodostuu lujaksi sisäosien jäähtyessä ja kutistuessa pintaan muodostuu puristusjännitys ja sisäosiin vetojännitys.

Pintaan muodostuva puristusjännitys lisää turvalasin mekaanista lujuutta ja taivutusmurtolujuutta merkittävästi ja samalla myös lasin lämmönsietokyky paranee.

Ominaisuudet

Karkaistu turvalasi käytetään kohteissa, joissa vaaditaan kovaa iskun ja taivutuksen kestokykyä. Karkaistua lasia ei voi karkaisun jälkeen enää työstää; hionnat, leikkaaminen, reiät, jne. on tehtävä ennen karkaisua. Lasin saa rikottua iskemällä lasia terävästi tehtävään soveltuvalla piikkimäisellä esineellä.

Laseja karkaistaan pääsääntöisesti paksuuksissa  4—10 mm.

Käyttökohteita

Rikkoutuessaan karkaistu lasi menee pieniksi vaarattomiksi murusiksi. Karkaistu lasi kestää iskuja, taivutusta ja lämpösokkeja moninkertaisesti tavallista lasia paremmin. Lasi karkaistaan kuumentamalla se lähelle pehmenemislämpötilaa ja jäähdyttämällä pinta nopeasti.

Nykyajan lait ja normit vaativat käyttämään julkisissa tiloissa turvalasitusta. Lumon turvalaseille on monenlaisia erilaisia käyttökohteita ja tarkoituksia. Seuraavassa niistä muutama.

Parvekelasitus
Kohteet, joissa vaaditaan erityisen hyvää iskunkestävyyttä ja taivutuslujuutta: valokatelasitusten ylimmäinen lasi, ovet, bussipysäkit, näyteikkunat, tilanjakajat, kaiteet (maan tasossa), sisustuslasit (pöydät, hyllyt ym.).
Kohteet, joissa lasi voi joutua alttiiksi suurille lämpötilojen vaihteluille: lasijulkisivut, viherhuoneet, kaksoisjulkisivut, aurinkopaneelit, sähkölasit, kodinkoneiden lasit (esim liesi).Tuotteet 1 - 9 / 15

Sivu:
  1. 1
  2. 2

Taulukko Luettelo

/ sivu
Aseta laskeva suunta

Tuotteet 1 - 9 / 15

Sivu:
  1. 1
  2. 2

Taulukko Luettelo

/ sivu
Aseta laskeva suunta