Laminoidut lasit

Laminoitulasi


Rikkoutuessaankin laminoitulasi pysyy yhtenäisenä näin ollen sirpaleet aiheuta vaaraa. Siihen ei myöskään synny aukkoa vaan se pysyy rikkinäisenäkin sadetiiviinä omalla paikallaan ikkuna-aukossa.

Laminoidun turvalasin määritelmä käyttötarkoituksesta riippuen.

Kahden tai useamman lasilevyn ja yhden tai useamman polyvinyylibutyraali-kalvon (PVB) yhdistelmä, jotka on liitetty toisiinsa paineen ja lämmön avulla.

PVB-kalvo /kalvot tekevät laminoidusta turvalasista sitkeän ja vaikeasti rikottavan. Vaikka laminoitu turvalasi murtuu normaalin lasin kaltaisesti, rikkoutuneiden lasien osat pysyvät liimautuneena kalvon avulla. Näin estyy läpitunkeutuminen.
Poistaa UV-säteilyä n. 98 % aina 380 nanometriin saakka, lasi ei sovellu kasvihuoneeseen.
Erikoiskalvoilla pystytään parantamaan ääneneristävyyttä ja murtumalujuutta. Samoin laminoimalla useita kalvoja ja laseja yhteen, saadaan lisättyä turvaominaisuuksia, esim. murronsuojalasit.
 

Ominaisuudet

Laminoidun lasin rikkoutuessa sirpaleet pysyvät kiinni elastisessa PVB-muovikalvossa ja lasi pysyy yhtenäisenä paikallaan suojaten edelleen murtautumista sekä säätä ja jopa sadetta vastaan.

Lasin välissä oleva PVB-kalvo ei heikennä valonläpäisykykyä ja seuloo UV-säteitä yli 90%:sti suojaten tekstiilejä, tauluja yms. värien haalistumiselta

Laminoituja turvalaseja on saatavissa myös värillisenä ja niitä voi työstää ja leikata.

 

Käyttökohteita

Laminoidun lasin rikkoutuessa lasinsirpaleet pysyvät kiinni joustavassa muovikalvossa. Sirpaleiden aiheuttama loukkaantumisvaara on vähäinen. Rikkoutuessaankin laminoitu lasi pysyy koossa ja suojaa murtautumista ja säätä vastaan.

Nykyajan lait ja normit vaativat käyttämään julkisissa tiloissa turvalasitusta. Turvalaseille on monenlaisia erilaisia käyttökohteita ja tarkoituksia. Seuraavassa niistä muutama.

Kohteet, joissa on putoamisvaara lasin rikkoutuessa: parvekkeiden, terassien, portaiden kaiteet.
Kohteet, joissa on lumen ja jään putoamisriski: Valokatteiden alin lasi
Kohteet, joissa voi syntyä tungosta: elokuvateattereiden, teattereiden, urheilustadioneiden, konserttisalien yms. julkisten tilojen eteisaulat ja lämpiöt.
Kohteet, joissa ilmeinen loukkaantumisriski: päiväkotien, koulujen lasitukset.
Kohteet, joissa halutaan suojautua murtoja vastaan (laminoitua lasia käytettäessä pitkä murtoviive).
Sisustuslasitukset (turvapeilit, lasihyllyt, akvaariot, sisustuslasi)
Julkisivulasitukset

Laminoidun lasin rikkoutuessa sirpaleet pysyvät kiinni elastisessa PVB-muovikalvossa ja lasi pysyy yhtenäisenä paikallaan suojaten edelleen murtautumista sekä säätä ja jopa sadetta vastaan.3 kohdetta

Taulukko Luettelo

/ sivu
Aseta laskeva suunta

3 kohdetta

Taulukko Luettelo

/ sivu
Aseta laskeva suunta